Upptäck grannländerna

Visst har vi vackra vägar i Sverige, men det finns ingen anledning att hålla sig innanför rikets gränser när man beger sig ut på bilsemester. Den som semestrar i västra eller nordöstra Sverige kan med fördel ta sig över till ett grannland. Det kan dock kräva vissa förberedelser.

Norge

Vårt grannland i väster är känt för sina vackra serpentinvägar. Många svenskar anser också att flera av de svenska vägar som korsar gränsen bli betydligt bättre när man kommit över vattendelaren i fjällkedjan. Detta beror på Norge satsar mer pengar än Sverige. Detta beror delvis på att många vägbyggen, och underhållet av dessa vägar, finansieras genom vägtullar. Att själva namnet Norge anses betyda ”den norra vägen” (Norway på engelska, Norvège på franska, Norwegen på tyska) kanske också har bidragit.

Det är inte bara vägtullarna man bör känna till innan man kör in i Norge. Några andra saker som kan vara bra att känna till är de följande:

  • Hastighetsgränserna är ofta lägre än i Sverige. På motorväg är maxhastigheten 100 km/h.
  • Farthinder i bostadsområden är inte alltid utmärkta med skyltar.
  • Att köra på norska serpentinvägar innebär upp- och nerförsbackar som vi inte är vana vid i Sverige. I båda riktningar är det bäst att köra på låg växel, och hålla koll på temperaturmätaren för att inte överhetta motorn.

Och slutligen: det är dyrt i Norge. Tänk på det innan ni ger er iväg.

Finland

Vårt grannland i öster bjuder inte på fjäll och fjordar i samma utsträckning som Norge. Men det finns mycket att se och uppleva i landet där många svenskar har sina rötter. Finland kallas för de tusen sjöarnas land, och även om det visat sig att det finns fler sjöar i Sverige så ligger det en hel del i den beskrivningen.  Finland har relativ få personbilar, vilket gör att sannolikheten är stor för att få ha vägen för sig själv

Kortfakta för bilsemestrare:

  • I Finland finns inga vägtullar, men i gengäld är motorvägsnätet inte särskilt utbyggt. De viktigaste motorvägarna går från Helsingfors till Åbo, Tammerfors, Heinola och Borgå. Mellan Keminmaa och Torneå går världens nordligaste motorväg.
  • Under sommaren är maxhastigheten på de finska motorvägarna 120 km/h.
  • Det är inte tillåtet att tala i telefon när man kör, om man inte använder handsfree.
  • Underskatta inte språksvårigheterna. Än så länge läser alla svenska i skolan, men det betyder inte att de kan, eller vill, tala svenska med turister västerifrån.