Ta med cykel på bilsemestern

Att packa med cyklarna på bilsemestern är en trevlig idé om ni känner för att bryta av bilåkandet och få en paus med lite naturupplevelser och motion. Nedan följer några tips på vart man kan åka för att få fina naturupplevelser och vad man behöver ha med sig.

Att ta med cyklarna på bilsemestern tar inte mycket plats. Man kan lätt kan fästa dem bak på bilen eller stuva in dem i husvagnen, så köp cyklar från cykloteket.se innan resan eller längs vägen och låt bilen stå för de längre sträckorna. På detta sätt får ni in en mer miljövänlig och naturskön bilsemester och ni kan även spara in en hel del på bensinkostnader. Har man cykeln med finns även möjligheten att lämna bilen på en säker parkering eller en camping under några dagar och sticka iväg på ett cykeläventyr med tält på någon lokal sträcka.

Fina cykelsträckor i Sverige

I Sverige finns det gott om natursköna cykelleder. En av dessa är att cykla runt Göta kanal, vilken är en sträcka som blir allt mer populär bland turister enligt NT.se. Kanalbolaget i staden Motala har därför satsat stora summor på att underhålla cykelturismen i området. De har förenklat så att man lätt ska kunna ta sig fram runt kanalen och stanna på fina rastplatser, där man kan titta på slussande båtar eller de vackra omgivningarna. En annan populär led som finns är Klarälvsbanan i Värmland. Klarälvsbanan sträcker sig hela vägen från Hagfors till Karlstad och är en nio mil lång naturupplevelse på en helt bilfri cykelbana. Cykelbanan är byggd på det gamla järnvägsspåret mellan städerna och längs vägen finns en rad vackra sjöar att stanna och ta ett dopp i, som Rådasjön och Kroppkärrssjön. Man åker genom ett varierat landskap av tät barrskog, åkrar och små lövskogar med bäckar längs vägen. Att ta med tält och dela upp sträckan i två dagar är en god idé för den som inte vill cykla hela turen på en gång, då det finns gott om bra tältplatser. För den som är lite mer utav en stadsmänniska finns det även gott om cykelsträckor för att upptäcka storstäderna i Sverige. Ofta kan man där hyra cyklar på plats till en lägre avgift om man inte känner för att ta med en egen.

Vad behöver man för en cykelsemester?

Enligt STF är det främsta man ska ta med om man ska cykla på semestern en bra hjälm. Helst ska man välja en som är CE-märkt och enkel att ställa in efter önskemål. Utöver en hjälm behöver man såklart rejäla kläder som passar för alla väderlekar. Vadderade cykelbyxor och handskar är ett bra tips för den som vill göra en längre utflykt. När man cyklar i soligt väder tänker man inte på att man kan bränna sig lätt, så en bra solskyddskräm och solglasögon är utrustning som tar lite plats men kommer väl tillhands. Man bör dessutom ha med sig enklare cykelverktyg om något skulle hända. En pump till däcken, några verktyg och självhäftande punkteringslappar är det minsta man bör ha för att kunna reparera cykeln om något skulle ske.