Missa inte detta längs vägen

Det finns gott om saker att se och uppleva under en bilsemester i Sverige. Alla vana bilsemestrare har sina måsten, som de besöker varje år, men passar även på att besöka något nytt. Vi har sammanställt en lista på några platser, som vi tycker är måsten under en bilsemester.

Så se till att pricka in en eller flera av dessa sevärdheter under resan:

Österlen

I östra Skåne bor Ulf Lundell, Gudrun Schyman och många andra kändisar. Den som kommer hit förstår snabbt vad det är som lockar. Ända sedan Ales stenar byggdes har människor kommit hit för att uppleva naturen. Den som har tid kan med fördel passa på att besöka Daniel Berlins restaurang i Skåne Tranås, som anses vara en av de bästa i världen. Se dock till att boka bord i förväg.

Gripsholms slott

Att besöka Stockholm under bilsemestern är inte att rekommendera, inte minst eftersom det är svårt att hitta en parkeringsplats. Men det betyder inte att man ska undvika hela Mälardalen. Väster om Södertälje ligger Mariefred, med Gripsholms slott. Här finns Statens porträttsamling, med 4000 verk från 1500-talet och framåt, samt ett berömt uppstoppat lejon.

Höga kusten

I Kramfors och Örnsköldsviks kommuner finns ett av Sveriges snabbast växande besöksmål, Höga kusten. Namnet kommer av de höga klipporna, som beror på att landhöjningen har varit kraftigare här är på de flesta andra ställen i landet. I området finns flera turistmål, men den som bara är på genomresa kan åtminstone köra över Höga kusten-bron och beundra landskapet.

Jamtli

Jamtli i Östersund är länsmuseum i Jämtlands län, och hade från början främst i uppdrag att bevara den traditionella folkkulturen i länet. Senare tillkom ett friluftsmuseum inspirerat av Maihaugen i Lillehammer. Idag finns även en temapark inspirerad av barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter.

Älvarna

Den som bor söder om Dalälven bör definitivt stanna till vid någon av älvarna på sin väg norrut. Om det blir Dalälven, Ljungan, Gideälven eller Ume älv är egentligen mindre viktigt. Få saker kan få en människa att inse sin egen plats i naturen som en älv.