Dags att byta däck

Nu är oktober här, och vet du vad det betyder? Att om det är vinterväglag på vägarna runt om i landet så är det numera helt okej att byta bort sommardäcken mot vinterdäck – och hur du gör det finns bästa tipsen på här.

Den 1 december är det dags att byta däck från sommar- till vinterdäck. Men redan nu är det okej att genomföra bytet, om vinterväglag råder. Och det gör det faktiskt på flera håll i landet. Enligt Transportstyrelsen får du ha dina dubbdäck på från 1 oktober till och med 15 april, men om det är vinterväglag annan tid så får man även ha däcken då alltså. Men hur gör man för att på smidigaste sött byta däck på bilen? Det är något som Aftonbladet skrivit om.

Såhär byter du däck på bilen

  1. Ställ bilen på plan mark och dra i handbromsen innan du hissar upp bilen samt ställ tunga objekt vid övriga däck för att bilen inte ska börja rulla vid upphissningen.
  2. Kolla i bilens handbok hur du sätter domkraften på rätt plats så du inte skadar bilen när du börja lyfta den, vissa bilar har även markering för vart den ska sättas.
  3. När du ska hissa upp så du kan byta däcket bör du tänka på att domkraften ska stödja bilen men inte lyfta upp den men inte lyfter bilen, bara så långt att du kan få av däcket enkelt.
  4. Nu är det dags för själva bytet och du börjar med att ta bort navkapslar eller centrumskydd och vrider sedan hjulmuttrarna moturs med hjälp av en fälgnyckel eller utav ett fälgkors, tänk på att dessa inte ska av helt utan bara lossas och lyft sedan bilen med hjälp av domkraften så att hjulet kan lyftas av vilket du gör genom att ta bort muttrarna nu.
  5. Sätt det nya däcket på plats i rätt rotationsriktning vilket är markerat på däcket och sätt fast och skruva på bultarna så att de sitter på men inte så hårt.
  6. Nu sänker du ned bilen med domkraften och drar åt bultarna ordentligt och sätter på navkapseln igen.

Svårare än ovanstående är det inte att sätta på däcken. Och är du osäker på vilka däck du ska välja kan det vara en bra idé att kolla in vilka som presterat bäst i test. Det är något som du kan se hos tidningen Vi Bilägare som gör årliga tester och nu har resultatet för 2017 års däcktest.